wtorek, 21 czerwca 2011

Ciasto cytrynowe

Przeglądałam ostatnio nowy, lipcowy numer gazety "Moje gotowanie" i od razu w oko wpadło mi to ciasto. Postanowiłam nie zwlekać i jeszcze tego samego dnia ciasto zostało upieczone. Z góry wiedziałam, że nie będzie wyglądać tak ładnie jak na zdjęciu, bo moim zdaniem zdjęcie jest trochę przekombinowane. Ale ciekawa byłam smaku. I tutaj się nie zawiodłam :)

Składniki :

2 jajka

4 łyżki miękkiego masła

150 g mąki pszennej

0.5 szklanki cukru pudru

100 ml jogurtu naturalnego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

sok z połowy cytryny

skórka z 2 cytryn (ja wzięłam jedną)

Masło ucieramy z cukrem do otrzymania puszystej masy. Rozdzielamy żółtka i białka jajek. Do masy maślanej stopniowo dodajemy żółtka, jogurt, skórkę cytryny i sok (szczególnie z sokiem należy uważać i dawać go po odrobinie). Ubijamy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy z jajek, masła i jogurtu. Delikatnie mieszamy. Białka ubijamy (ale nie do sztywnej piany) i łączymy z resztą ciasta. Masę wylewamy do płaskiej formy, natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w 190 stopniach.

Syrop:

sok z połowy cytryny

4 łyżki płynnego miodu

kawałek kory cynamonu

Do rondelka wlewamy sok cytrynowy, miód i 3 łyżki wody. Dodajemy cynamon. Podgrzewamy do wrzenia, a następnie gotujemy aż do powstania gęstego syropu. Wyjmujemy cynamon, syropem polewamy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia.

Chęć pieczenia ciasta nadeszła wieczorkiem, dlatego dobrego światła do zdjęć nie było. A zanim ciasto ostygło to już zrobiło się całkiem ciemno. Dlatego zdjęcie tylko w całości.

13 komentarzy:

  1. Fajne to ciacho .. muszę spróbować...

    OdpowiedzUsuń
  2. cierpka cytryna, w sam raz na teraz. Ciasto w sam raz na dlugi weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tego rodzaju ciasta! Lekkie i takie pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musialo byc pyszne - zreszta szybkosc jego znikania dobitnie o tym swiadczy ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ślicznie wyrosło, aż nabrałam apetytu na to ciasto :) a ta blaszka to 20cm średnicy miała czy więcej? bo naprawdę fajnie wyrosło, a widzę, że mąki nie było dużo... :) chyba spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  6. To była tortownica ok. 20 cm średnicy. Ciasto miało wysokość jakichś 3-4 cm.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja, jakiś cza temu zrobiłam tort cytrynowy :-))) Nie chwaląc się był cudowny .... bo kwaskowaty. MMMMMM pycha. Jeśli interesuję Cię przepis to prześlę z miłą chęcią

    OdpowiedzUsuń
  8. kocham wszelakie ciasta z cytryną!

    OdpowiedzUsuń
  9. odcisk1 - bardzo chętnie poznam przepis na ten tort cytrynowy :) uwielbiam wszelkie cytrynowe pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  10. kiedyś w "kuchni" widziałam podobny przepis. Nawet miałam zrobić, ale wiadomo.. ;)
    Dla tego syropu chyba warto podejść do tego przepisu raz jeszcze ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. A jeżeli nie mam blachy okrągłej to jakich wymiarów muszę użyć w innym kształcie ?

    OdpowiedzUsuń
  12. Np. kwadratową o boku 25 - 30 cm, albo prostokątną o podobnych wymiarach :) To ciasto jest dość niskie.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...