poniedziałek, 6 czerwca 2011

Krewetki na maśle w towarzystwie spaghetti

Lubicie krewetki? Ja przez większość swojego życia nie znałam ich smaku. U mnie w domu nigdy nie pojawiały się krewetki. Ale gdy już je miałam okazję ich po raz pierwszy spróbować (co najśmieszniejsze było to przy okazji jedzenia jakiegoś gotowego dania w formie mrożonki) bardzo mi posmakowały. I wiedziałam, że prędko nie znikną z mojego życia.

Krewetki upieczone lub usmażone na maśle z dodatkiem czosnku to jeden z tych przepisów, które są szybkie, proste, ale za to rewelacyjnie pyszne. Bardzo lubię tak przyrządzone krewetki. Tym razem postanowiłam połączyć je z innym lubianym przeze mnie składnikiem czyli makaronem. Prosto, smacznie, szybko :)

Składniki (na 2 porcje):

150 g makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarniste)
krewetki (ilość wg uznania, dla dwóch porcji - u mnie rozmrożone, obgotowane)
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
100-150 g pomidorków koktajlowych
oregano, ziołowy pieprz

Spaghetti gotujemy al dente. W tym czasie na patelnię wrzucamy masło, rozpuszczamy je. Następnie wyciskamy do niego przez praskę ząbki czosnku oraz rozmrożone krewetki. Podduszamy krewetki na maśle przez kilka minut aż będą gotowe. Doprawiamy oregano i ziołowym pieprzem. Na koniec wrzucamy na chwilę pokrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki. Do krewetek dodajemy makaron, mieszamy go dokładnie z masłem, krewetkami i pomidorkami. Podajemy.



10 komentarzy:

  1. Bardzo lubię krewetki w maśle, zwłaszcza z dodatkiem dużej ilości czosnku :)
    Za to nie przepadam za krewetkami mrożonymi, bo mają inną "konsystencję" niż świeże - no ale nie zawsze można kupić świeże.

    OdpowiedzUsuń
  2. same wspaniale skladniki. pelen makaron, krewetki, pomidorki koktajlowe, ktore maja tak wspanialy smak... moglabym jesc i jesc bez konca.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie krewetki :) Mogłabym jeść i jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja wierzę na słowo - bo krewetki to nie jest coś co tygrysy lubia najbardziej, jeśli chodzi o mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. och, krewetki w pysznym towarzystwie ;]
    mniam, mniam ;]

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawsze chciałam spróbować krewetek, ale usłyszałam, ze aby smakowały musza byc umiejętnie zrobione.. I tak w strachu przed zrazeniem, czekam az ktos chętny przyrzadzi mi je:)
    Ale twoje wyglądają na prawde smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie może być inaczej, to po prostu jest pyszne ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...