czwartek, 9 czerwca 2011

Spighe w sosie śmietanowym z zielonymi szparagami i kurczakiem

Zielone szparagi i kurczak. Takie składniki znalazły się dzisiaj w mojej kuchni. Chodziła za mną myśl o połączeniu tych składników z jakimś makaronem. Z pomocą przyszła Maggie podrzucając mi ten przepis. Pyszne połączenie smaków, z pewnością do wielokrotnego wykorzystania. Zazwyczaj nie jestem wielbicielką sosów śmietanowych, ale ten wyjątkowo mi zasmakował. Koniecznie muszę się nim z wami podzielić :)

Cały dzień w świecie blogów kulinarnych panuje chaos. Ale myślę, że powoli już się wszystko uspokaja. Znalazłyśmy nowe miejsce. Mam nadzieję, że zagościmy tam na długo i będzie nam dobrze. Ja jestem zadowolona i zapraszam innych blogowiczów na Mikser Kulinarny - tam też będzie umiejscowiona już od jutra akcja truskawkowa.

Składniki (4-5 porcji):

1 pęczek zielonych szparagów
1 podwójna pierś kurczaka
400 g makaronu (u mnie spighe)
1 duża cytryna
280 ml śmietany kremówki
50 g masła
kilka plasterków pancetty (u mnie cienko pokrojony niezbyt tłusty boczek)
parmezan
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
słodka papryka


Szparagom odkrawamy końcówki, kroimy na mniejsze kawałki, główki oddzielamy. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy sól i cukier. Wrzucamy pokrojone szparagi (bez główek) na 5 minut. Minutę przed końcem wrzucamy główki szparagów. Łyżką cedzakową wyjmujemy na bok szparagi.

Pierś kurczaka kroimy w małe kawałki, posypujemy solą i słodką papryką, a następnie smażymy na rumiano na odrobinie oleju. Makaron gotujemy al dente. Cytrynę obieramy, dzielimy na cząstki, każdą cząstkę obieramy z błonek, miąższ drobno kroimy.

Do garnka wrzucamy masło oraz połowę śmietanki. Doprowadzamy masło do rozpuszczenia, a następnie cały czas mieszając doprowadzamy sos do zgęstnienia. Następnie wrzucamy do niego szparagi, kurczaka, cytrynę doprawiamy solą (u mnie morska w młynku) i zdejmujemy z ognia.

Makaron odcedzony wrzucamy do sosu, wlewamy pozostałą śmietankę. Doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową, posypujemy tartym parmezanem. Dokładnie mieszamy, nakładamy. Na wierzch porcji kładziemy podsmażoną na chrupko pancettę (boczek).

8 komentarzy:

  1. Wygląda mega smakowicie:) ....i jaki ładny kształt makaronu:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  2. Sosy śmietanowe to moje ulubione, więc bardzo się uśmiecham do tego dania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wyglada oblednie, zupelnie sie nie dziwie, ze tak smakowalo!
    A klimat Durszlaka tworzyli ludzie, wiec na Mikserze na pewno uda nam sie go odtworzyc :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetycznie! :)
    A chaos oby jak najszybciej się zakończył. Polubimy się z mikserem i będzie jak dawniej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Inny kształt makaronu.. i od razu potrawa robi się smaczniejsza.. nawet nie wiem dlaczego się tak dzieje ;-))



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...