niedziela, 14 sierpnia 2011

Placuszki cukiniowe Buddy'ego

Ostatnio bardzo polubiłam oglądanie programu "Kitchen Boss". Kiedy tylko jestem po południu w domu to go oglądam. Kilka dni temu w jednym z odcinków pojawiły się placuszki cukiniowe. Ten przepis od razu spodobał się mojej mamie, która wyraziła chęć zjedzenia ich. Tym sposobem na naszym stole pojawiły się placuszki z cukinii wg. Buddy'ego Valastro - bardzo smaczne, z pewnością jeszcze się pojawią :)

Składniki:

2 średnie cukinie

0.5 szklanki sera ricotta

2 jajka

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1.5 łyżki posiekanej mięty

1 łyżeczka soli

2 posiekane szalotki

2 ząbki czosnku

2 łyżki tartego sera pecorino (u mnie parmezan)

3 łyżki mąki pszennej

1 mała pikantna papryczka

Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, wykładamy na durszlak. Mieszamy z solą i pozostawiamy do odcieknięcia. Ricottę przekładamy do miski i mieszamy dokładnie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szalotkami, posiekaną papryczką oraz natką pietruszki i miętą. Jajka ubijamy. Do masy serowej dodajemy odciśniętą z płynu cukinię - mieszamy. Następnie dodajemy ubite jajka i mąkę i mieszamy wszystko bardzo dokładnie, aby nie było grudek mąki. Za pomocą łyżki wykładamy na rozgrzaną patelnię małe placuszki (na patelni z powłoką nieprzywieralną np. teflonowej czy ceramicznej można bez dodatku tłuszczu, na innej patelni z odrobiną rozgrzanej oliwy lub oleju). Smażymy je przez 4-5 minut po obu stronach.



Przepis dodaję do akcji kulinarnych: Cukinia 2011 oraz Zielnik kuchenny.


Cukinia 2011

16 komentarzy:

  1. Lubię przepisy Buddiego, świetny jest jego sos marinara do makaronu. Tych placuszków jeszcze nie próbowałam, ale wyglądają świetnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Shinju, u mnie w domu teraz jest plaga przerośniętych cukinii i Mama z Babcią kroją to wszytko na placki, raczej takie cukiniowe racuchy. Dodatek ricotty byłby super (robiłam już szpinak z riccotą) tylko że u nas na wsi jej nie dostaniesz a nie będę przecież z Krakowa przywozić.

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny przepis! Z dodatkiem ricotty brzmi kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  4. Slyvvia - oj tak, sos marinara też wydaje mi się świetny, muszę go wypróbować :)

    Asieja, Js28 - oj tak są pyszne :)

    Atria - u mnie wielkie cukinie co roku na działce :) A odnośnie placków, to fajne są jeszcze takie cukiniowo-ziemniaczane :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też bardzo lubię oglądać ten program:) placuszki pyszne!pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha. Ja na jutro zaplanowałam cukiniowe placuszki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam Buddiego!! Jego słodki biznes też:) okazuje się, że gotuje równie dobrze jak piecze. Też oglądam jego programy:)
    Placuszki wyglądają cudnie! Koniecznie do wypróbowania:)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Twoje placuszki tak mnie zachwyciły że zrobiłam je dzisiaj na kolację,były pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  9. te placki z cukinii mnie prześladują :) zapowiadam, że kupuję w przyszłym tygodniu cukinię i spróbuję no! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę spróbować ,uwielbiam cukinię

    OdpowiedzUsuń
  11. Maugustyna, Asiek - cieszę się, że inni też lubią ten program :) w najbliższym czasie planuję wypróbować kilka innych przepisów

    Aciri - mam nadzieję, że będą smakowały :)

    Dorotas30 - to wspaniale, że wypróbowałaś i smakowały, cieszę się :)

    Kasia, Lutka40 - próbujcie bo naprawdę warto :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Placuszki wyglądają smakowicie. A program też oglądam :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Widzę, że lubimy te same przepisy :)Bardzo lubię ten program i placki z cukinii też :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Swietne! Robie bardzo podobne - czasami z ricotta wlasnie, innym razem z feta; i zawsze z mieta i pietruszka - bardzo sie lubia z cukinia, prawda? :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Melduję posłusznie, że dziś zrobiłam i brzuch mi pęka!!! Są przepyszne!! trochę więcej mąki musiałam dodać, bo się rozwalały, ale będę robić jeszcze ni raz!!
    Dziękuję i pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...