piątek, 11 listopada 2011

Gumiklyjzy czyli kluski śląskie

Pewne rzeczy w świecie blogowym są pewne. Jedną z nich jest akcja kuchni polskiej, organizowana przez Irenę i Andrzeja. Ja jak co roku biorę udział. Tym razem już w czwartej akcji "Gotujemy po polsku!".  Patronatem akcji jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl .

W ramach rozpoczęcia postanowiłam przygotować kluski śląskie, na Śląsku zwane gumiklyjzami. Proste, pyszne - czego chcieć więcej. W moim wykonaniu jak zawsze ze skwarkami z boczku :)

Składniki:

sypkie ziemniaki

mąka ziemniaczana

do okrasy: kawałek boczku, kawałek słoniny lub cebula

Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości. Odstawiamy by lekko ostygły.  Następnie przeciskamy przez praskę do miski. Ugniatamy w misce na płasko, dzielimy na krzyż na ćwiartki. Wyjmujemy jedną ćwiartkę ziemniaków. W pustce miejsce w misce nakładamy mąkę ziemniaczaną (dokładnie tyle, ile było ziemniaków). Następnie wkładamy ponownie do miski wyjętą część ziemniaków. Rękoma wyrabiamy całość do otrzymania jednolitej masy. Z masy rolujemy małe kuleczki, spłaszczamy je lekko, a kciukiem odciskamy małą dziurkę. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Mieszamy lekko, by kluski nie przykleiły się do dna garnka. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię gotujemy jeszcze 1-2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy polane skwarkami z boczku, słoniny lub zrumienioną, posiekaną cebulką.

Gotujemy po polsku!

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam :) Kluski śląskie i pierogi ruskie to moje absolutnie ulubione polskie potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubimy kluski śląskie. Smakowicie wyglądają:) Fajny obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznosci! Dawno nie jadlam (i nigdy nie robilam)...

    OdpowiedzUsuń
  4. Maggie - robi się prosto i dość szybko :) spróbuj :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię śląskie kluski i dawno nie robiłam. Shinju dzięki za przypomnienie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ładne! Ja dodaję jeszcze łyżkę masła do ciasta i żółtko... ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Musze zrobic, bo dawno nie robiłam...

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja chyba nigdy się nie przekonam.. Choć Twoim kluchom nic nie można ująć. Są pięknie profesjonalne i moim tradycyjnym kuchennie domownikom pewno baaardzo by zasmakowały.

    OdpowiedzUsuń
  9. raz w życiu jadłam i mi posmakowały, może kiedyś zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...