poniedziałek, 27 lutego 2012

Pieczarki faszerowane szynką i cebulą.

Z okazji urodzin bloga Bożeny i organizowanego na nim konkursu przyrządziłam dwa dania z niego pochodzące. Moim pierwszym wyborem były faszerowane pieczarki, ponieważ uwielbiam tak przyrządzone pieczarki. Warto kombinować z rodzajami farszu, zazwyczaj wychodzi świetnie :) Pieczarki Bożeny nie były przeładowane składnikami, wyszły bardzo smaczne. Szczerze polecam.

Składniki:

500 g większych pieczarek

200 g delikatnej drobiowej szynki

1 niewielka cebula

2 jajka

mąka, bułka tarta

1 łyżka masła

olej do smażenia

sól, ziołowy pieprz, czosnek

Pieczarki myjemy, osuszamy (można obrać). Odłamujemy nóżka i kroimy je drobno. Cebulę siekamy, plastry szynki również kroimy w niewielkie kwadraciki. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim cebulę i pokrojone nóżki pieczarek. Mieszamy z pokrojoną szynką. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem do smaku. Tak otrzymanym farszem nadziewamy pieczarki otrzymując kształt kotlecików. Nafaszerowane pieczarki delikatnie obtaczamy w mące, rozbełtanych jajkach, a następnie w bułce tartej. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju aż do otrzymania złotej barwy.


8 komentarzy:

  1. Pięknie wyglądają.Cieszę się , że smakowały..no i gratuluję wygranej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają wspaniale, smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pieczarki w panierce, ale z farszem jeszcze nie jadłam. Muszą być świetne :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajna przekąska. Dawno nie jadłam podobnie przyrządzonych pieczarek.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pieczarki w panierce, ale takich faszerowanych nie jadłam,muszą być jeszcze lepsze niż te moje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. O, zapisuje sobie! Widzialam takie wielkie pieczry w sam raz do nadziewania, a nie kupowalam,bo nie bardzo wiedzialam, co z nimi zrobic! :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...