środa, 21 marca 2012

Sałatka na powitanie wiosny

Dzisiaj pierwszy dzień kalendarzowej wiosny. Z tej okazji w ramach wspólnego gotowania przyrządziliśmy sałatki na powitanie wiosny. Chciałoby się witać tą wiosnę świeżymi młodymi warzywami, ale o te wciąż ciężko. Dlatego postanowiłam przygotować pewną wariację na temat sałatki nazywanej przez wielu nas grecką (choć w sumie do greckiej to jej baaaardzo wiele brakuje). Sałatka jest smaczna, zawiera dużo warzyw i mimo zawartości sera jest dość lekka.

Składniki:

1 duża czerwona papryka

1 czerwona cebula

1/2 szklanki świeżych kiełków fasoli mung

sałata lodowa

ok. 200 g sera feta

1/2 szklanki czarnych oliwek

3 łyżki oliwy

1 łyżeczka octu balsamicznego

sól, pieprz

Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy liście na kawałki. Paprykę kroimy w mniejsze paseczki, cebulę w cienkie półplasterki. Fetę kroimy w kostkę, oliwki przekrawamy na 3 części. Na półmisku układamy kolejno sałatę, paprykę, cebulę, kiełki, ser feta oraz oliwki. W miseczce trzepaczką łączymy dokładnie oliwę, ocet, doprawiamy solą i pieprzem. Tak otrzymanym dressingiem polewamy sałatkę.


W sałatkowaniu poza mną udział wzięli:


17 komentarzy:

  1. Przepyszna ta Twoja "grecka wariacja". Aż mi się zachciało oliwek spoglądając na nią. Takie powitanie wiosny to ja rozumiem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi sie to wasze wspolne gotowanie. Mam przy okazji kilka pomyslow na kolorowe salatki :) Przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. grecka mniej czy bardziej, zawiera najlepszą pod wiosennym słonkiem fetę i moje ukochane oliwki. A o pomidorkach pomyślimy za jakiś czas... VIVA LA VIOSNA! dzięki za spotkanie w kuchni, pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  4. Smaczne i zdrowe przywitanie wiosny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała wiosenna sałataka!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie sałatki to ja z miłą chęcią.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak widzę fetę to nie mogę się opanować :) Zjadłabym ze dwa talerze takiej sałatki ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię wszelkie wariacje na temat sałatki greckiej, z kiełkami fasoli jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Widzę, że poszłyśmy w podobne klimaty smakowe;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Co tam wiosna, twoja salatka pachnie latem i wakacjami!

    OdpowiedzUsuń
  11. Great salad dish, looks healthy and delicious.

    OdpowiedzUsuń
  12. :) bardzo mi się podoba (tylko ja zrobiłbym z zielonymi oliwkami bo za czarnymi nie przepadam) :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Pokrojone w paski czarne oliwki nadają wspaniałego uroku wszystkim sałatkom :) uwielbiam je.

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam Fete!! :) wyglada fajnie

    OdpowiedzUsuń
  15. zjadłabym :D
    przyda mi się coś lekkiego po takim obżarstwie :/

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...