czwartek, 17 maja 2012

Ryba duszona w sosie pomidorowym

W moim domu gdy mowa była o rybie to zazwyczaj chodziło o klasyczne filety z białej ryby smażone w panierce z bułki tartej. Po wielu latach tego typu dania są w stanie się znudzić. Z tego powodu poszukuję nowych możliwości :) Ostatnio przygotowana ryba a'la Veracruz zainspirowała mnie do uduszenia filetów w dość prostym, klasycznym sosie pomidorowym. Smacznie i lekko :)

Składniki (2-3 porcje):

2-3 filety białej ryby
1 puszka krojonych pomidorów
1 niewielka czerwona cebula
2 duże ząbki czosnku
1 gałązka świeżego tymianku
1 łyżka dobrej oliwy
sól, pieprz

Czerwoną cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Z gałązki tymianku obrywamy listki i siekamy je. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebulę, czosnek oraz posiekany tymianek. Na małym ogniu podsmażamy aż cebula się zeszkli. Wlewamy krojone pomidory. Doprawiamy sola i pieprzem i podduszamy przez około 7-8 minut na bardzo małym ogniu. Do podduszonego sosu przekładamy filety białej ryby (można je podzielić na mniejsze kawałki). Podduszamy pod przykryciem przez około 10 minut aż ryba będzie uduszona. Od czasu do czasu mieszamy zawartość garnka poruszając nim w sposób okrężny (mieszanie łyżką w garnku może spowodować rozpadanie się kawałków ryby). Podajemy z białym, ugotowanym na sypko ryżem.



11 komentarzy:

  1. u mnie z reguły jest tusza albo też filet smażony w panierce. Podoba mi się ta propozycja. Rzadko wychodzę na przeciw rybie w innej odsłonie, ponieważ po prostu jest mi łatwiej ją tylko podsmażyć i dodać surówkę, ale masz rację, to się w końcu nudzi ;) dodam sobie tę wersję do zakładek, co może i ja w końcu zrobię z rybą coś innego :) buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie bardziej w moim guscie niz ryba w panierce!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie :) Właśnie szukałam pomysłu na bezmięsny obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka rybka mogłaby mi zasmakować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja lubię taką rybkę i wolę niż klasycznie smażoną. :)
    Smakowicie się prezentuje Twoja wersja.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ryby w panierce nie lubię, za to w takim pomidorowym sosie bardzo mi odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ryba wcale nie musi być nudna! Ja bardzo lubię "ubierać" ją w co innego niż paniera z bułki tartej. Twoja wersja jest świetna - lekka i smacznie pomidorowa.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo proste i szybkie danie. I bardzo smaczne, co najważniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo się cieszę, jeśli smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja dodaję jeszcze marchewkę i seler lub pietruszkę, doprawiam ostrą papryką :) Zainspirowana Twoim przepisem stworzyłam taką wariację :) Super przepis, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...