piątek, 1 czerwca 2012

Stir-fry: słodko-kwaśny kurczak

Na rozpoczęcie akcji kulinarnej dotyczącej kuchni chińskiej ja, Maggie oraz Panna Malwinna zdecydowałyśmy się przygotować danie techniką stir-fry.

Metoda stir-fry ta polega na szybkim smażeniu wraz z mieszaniem i jest bardzo popularna w Chinach. Głównym narzędziem wykorzystywanym w takim smażeniu jest wok, który powinniśmy trzymać na bardzo dużym ogniu (takim by poza dnem obejmował również ścianki woka). W europejskich kuchniach prawdziwe  smażenie stir-fry jest cieżkie do osiągnięcia ze względu na brak specjalnych palników do woka i odpowiedniej mocy ognia :) Czasem trzeba smażyć coś odrobinę dłużej :)

Przepis, który wybrałam na dzisiaj pochodzi z książki "Easy stir-fry".

Składniki (4-5 porcji):

0.5 kg mięsa z piersi kurczaka (lub indyka), pokrojonego na mniejsze kawałki

marynata do mięsa:

2 łyżeczki jasnego sosu sojowego

1 łyżeczka wina ryżowego Shaoxing

1/2 łyżeczki soli

szczypta białego pieprzu

mały "chlust" oleju sezamowego

sos słodko-kwaśny:

8 łyżek octu ryżowego

4 łyżki cukru

2 łyżeczki jasnego sosu sojowego

6 łyżek pomidorowego ketchupu

pozostałe składniki:

1 zielona papryka, pokrojona w kostkę

1 cebula, drobno posiekane

1 marchewka, pokrojona w cienkie plasterki

1 dymka, posiekana

1/2 łyżeczki posiekanego czosnku

1/2 łyżeczki posiekanego imbiru

5 łyżek oleju

1 łyżeczka oleju sezamowego

Składniki marynaty mieszamy ze sobą, wkładamy do nich pokrojone mięso. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 20 minut.

Sos: Do niewielkiego garnka dodajemy ocet ryżowy i podgrzewamy go. Do ciepłego octu wlewamy sos sojowy, ketchup i wsypujemy cukier, podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Odstawiamy na bok.

Do rozgrzanego woka wlewamy 3 łyżki oleju i podsmażamy na nim zamarynowane mięso aż zacznie lekko brązowieć. Zdejmujemy łyżką cedzakową, a wok wycieramy dokładnie. Po wytarciu woka wlewamy pozostałe dwie łyżki oleju i wrzucamy na niego posiekany imbir i czosnek, podsmażamy przez chwilę. Wrzucamy paprykę, cebulę i marchewkę. Smażymy na dużym ogniu jakieś 3 minuty, dodajemy kurczaka, smażymy kolejną minutę. Następnie wlewamy do woka sos oraz łyżeczkę oleju sezamowego. Dokładnie mieszamy, dodajemy posiekaną dymkę.

Podajemy z białym ryżem ugotowanym na sypko.


(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

8 komentarzy:

  1. Swietny przepis, no i - jak przystalo na stir fry - ekspresowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. już odwiedziłam Maggie i Malwinę, i wisienka na torcie na koniec:D twoje danie najbardziej mi się podoba,
    pozdrawiam,
    Szana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo miło mi czytać takie słowa :) A danie naprawdę polecam, bo jest smaczne i nie nadmiernie słodkie, co często może przeszkadzać w sosach słodko-kwaśnych.

      Usuń
  3. świetne :) już żałuję, że nie znalazłam wszystkich składników do mojego stir fry :/ ile człowiek ma do nadrobienia w kuchni... ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam, choc zawsze mi sie wydaje ze to tak długo trwa. A tu taka niespodzianka. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój wok leży jeszcze nieużywany i się kurzy, ale jak patrzę na takie zdjęcie to nabieram ochoty, żeby po niego sięgnąć :)

    OdpowiedzUsuń
  6. fajny blog, fajne przepisy :) skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...