środa, 22 sierpnia 2012

Pomidorowo - ryżowa zapiekanka

Zapiekanki - świetny sposób na sycący obiad. Możemy je przygotować trochę wcześniej, a potem tylko zapiec. Dużo pyszności z jednej foremki. Ja bardzo lubię takie zapiekanki - makaronowe, ryżowe, warzywne... Ten rodzaj dań to idealny sposób na wykorzystanie produktów, które akurat mamy w lodówce. Zdecydowałam się przygotować mocno pomidorową zapiekankę z użyciem dwóch papryk, które leżały od kilku dni i czekały na wykorzystanie.


Składniki (dla 4 osób):
wymiary wewnętrzne formy 19x27 cm

1 szklanka (200 g) ryżu długoziarnistego
1 cebula
1 malutka suszona papryczka peperoncino
1 zielona papryka
1 żółta papryka
200-300 g szynki wieprzowej, pokrojonej w niewielkie paseczki
2 łyżki oliwy +  kilka kropel octu balsamicznego
500 g gęstego przecieru pomidorowego
1 kulka sera mozzarella (ok. 100 g)
sól, pieprz, szczypta cukru
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżka masła klarowanego (lub oleju)
2/3 szklanki tartego żółtego sera (szklanka 250 ml)

Pokrojone mięso wkładamy do 2 łyżek oliwy wymieszanych z odrobiną octu balsamicznego. Obtaczamy i odstawiamy na jakiś czas do lodówki.

Cebule siekamy drobno, papryki kroimy w małą kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy masło klarowane (lub olej) i wrzucamy na nie posiekaną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso i smażymy je. Następnie dorzucamy pokrojone papryki oraz pokruszoną papryczkę peperoncino. Smażymy na małym ogniu przez kilka minut, po czym zalewamy przecierem pomidorowym. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i szczyptą cukru. Na małym ogniu podduszamy aż sos trochę zgęstnieje i zdejmujemy z ognia.

 

Ryż gotujemy na półtwardo. Odsączamy. Ugotowany ryż dokładnie mieszamy z sosem. Mozzarellę bardzo drobno kroimy. Dodajemy do ryżu z sosem, mieszamy całość.

 

Foremkę do zapiekania smarujemy tłuszczem, wykładamy do niej masę ryżową. Wyrównujemy. Wierzch posypujemy tartym serem.


 

Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. 




10 komentarzy:

  1. Mmm robi wrażenie :) aż by się zjadło:)

    OdpowiedzUsuń
  2. apetycznie sie prezentuje! lubie takie zapiekanki, bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zapiekanki, więc ten przepis z przyjemnością przetestuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię , nawet bardzo. narobiłaś mi smaka:))))

    OdpowiedzUsuń
  5. zjadłabym - lubię takie połączenie i lubię zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda świetnie. Napisz mi proszę jakiej wielkości naczynie żaroodporne użyłaś ?

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...