sobota, 1 września 2012

Pikantny makaron z cukinią i ostro-kwaśnymi kuleczkami mięsnymi

Oto kolejny pomysł na wykorzystanie mielonego mięsa bez robienia zwykłych smażonych kotletów mielonych. Mięsne kuleczki mają przyjemny ostro-kwaśny smak, a dzięki niewielkiemu rozmiarowi można je zjeść jednym kęsem. Sos do makaronu jest lekko pikantny, a cukinia rozpływa się w ustach. I uwielbiamy przeze mnie makaron :)

Kuleczki z chudego drobiowego mięsa są dość suche i zbite. Jeśli wolicie bardziej soczyste i tłustsze mięso to można drób zamienić na wołowinę lub mięso mieszane wołowo-wieprzowe.


Składniki (2 porcje):

Ostro-kwaśne kuleczki:

250 g mielonego mięsa (u mnie drobiowe)

1 łyżka oliwy

1 łyżeczka pasty tom yum

1/2 łyżeczki sosu sojowego

+ oliwa do smażenia

Pozostałe:

200 g makaronu (u mnie makaron radiatori)

1 cukinia

1/2 cebuli

1 łyżka oliwy

1 suszona papryczka peperoncino

1/2 szklanki (125 ml) bulionu drobiowego

1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej

sos sojowy

+ ser (parmezan, grana padano lub jak u mnie stary szeneker)

Mięso mielone mieszamy z sosem sojowym, oliwą i pastą tom yum. Odstawiamy do lodówki. po tym czasie formujemy z niego małe kuleczki (ok. 2.5 cm). Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej mięsne kuleczki na rumiano.

W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią posiekaną drobno cebulę oraz pokruszone peperoncino. Cukinię kroimy w cienkie półplasterki. Dodajemy je do garnka, gdy cebula się zeszkli. Podsmażamy aż cukinia trochę zmięknie, dodajemy 1/2 łyżeczki sosu sojowego. Następnie zalewamy całość gorącym bulionem. Podduszamy przez 5-7 minut, po czym dodajemy do sosu mięsne kuleczki wraz z całą oliwą na której się smażyły. Dodajemy mąkę kukurydzianą, mieszamy. Gotujemy na malutkim ogniu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku szczyptą pieprzu oraz sosem sojowym (lub solą).

Ugotowany al dente i odcedzony makaron dodajemy do garnka z sosem ustawionym na minimalnym ogniu. Ścieramy do garnka ok. 2 łyżki sera. Całość mieszamy. Na talerzu możemy dodatkowo posypać odrobiną dodatkowego sera.


Makaroniarnia 2012

8 komentarzy:

  1. Ten makaron musi być smakowity. :) Lubię tego typu dania, choć mięsa nie jadłam już bardzo dawno.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja uwielbiam makarony... ;D ostatnio uznałam, że nie warto ograniczać się dietami gdy wszędzie tyle smakowitości

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajny obiadek! Super pysznie wygląda. :)
    Miłego wieczoru.

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy nie jadlam tego makaronu ;p

    OdpowiedzUsuń
  5. Cukinia w każdej postaci jest pyszna a tak ładnie podana bardzo zachęca do zjedzenia , pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Widziałam wczoraj taki makaron w sklepie i dumałam co można z niego zrobić, a tu proszę - przepis gotowy :-)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...