poniedziałek, 8 października 2012

Wieprzowina z ryżem, dynią i papryką - w jednym garnku.

Chłodno, wieje, na szczęście nie pada (przynajmniej u mnie). Pogoda zdecydowanie zachęca do przygotowania takich dań jak to moje dzisiejsze. Jeden garnek, mało zmywania, sycące jedzenie. Dzięki wykorzystaniu dyni danie nabiera delikatnej słodyczy, przełamanej ostrą nutą pochodzącą od ostrej papryczki. Do przygotowania tego dania polecam zastosowanie niezbyt tłustej wieprzowej szynki, jednak jeśli macie ochotę na nieco tłuściejsze mięso to łopatka wieprzowa również się nada.


Składniki (dla 3 osób):

250 - 300 g mięsa z szynki wieprzowej, pokrojonego w kostkę

100 g ryżu długoziarnistego

250 g dyni, pokrojonej w kostkę ( waga już oczyszczonego, obranego miąższu, u mnie dynia muscat)

1 niewielka cukinia (ok. 100 g), pokrojonej w słupki

1/2 dużej żółtej papryki, pokrojonej w niewielkie kawałki

3 pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę

1 cebula, posiekana

2 ząbki czosnku, posiekane

1/2 ostrej papryczki, posiekana

250 ml bulionu

2 łyżki masła klarowanego

1/2 łyżeczki kuminu

sól, ziołowy pieprz

W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę masła klarowanego i obsmażamy szybko mięso. Zdejmujemy je i odstawiamy na bok. Do garnka dokładamy pozostałe klarowane masło i smażymy cebulę do miękkości. Następnie dodajemy papryczkę oraz czosnek. Podsmażamy przez chwilę aż zapach czosnku będzie wyczuwalny w kuchni. Do garnka ponownie przekładamy mięso oraz dodajemy pomidory. Trzymamy na ogniu przez 2-3 minut.

Do garnka dodajemy dynię, całość zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i przykrywamy pokrywką. Po ok 5-7 minutach dodajemy paprykę. Podduszamy całość na małym ogniu aż dynia będzie miękka. Dodajemy kumin, doprawiamy sola i ziołowym pieprzem do smaku, wsypujemy ryż oraz cukinię. Całość dokładnie mieszamy. Na malutkim ogniu gotujemy aż ryż będzie miękki, ewentualnie dodatkowo doprawiamy.




14 komentarzy:

  1. Musi być pyszne! Lubię dania jednogarnkowe!

    OdpowiedzUsuń
  2. Byłam ciekawa co to, to żółte (wyglądało jak ananas) a to papryka :) A danie - bardzo fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz, że mam pomysł na podobne danie z kurczakiem i ananasem. Niewykluczone, że już wkrótce pojawi się coś takiego.

      Usuń
  3. Typowo jesienne, rozgrzewające. Pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. przepiekne pierwsze zdjecie:) bardzo, bardzo ladnie ujetne..i na pewno sprobuje:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci dziękuję :) A danie oczywiście polecam :)

      Usuń
  5. :) Widzę, że u Ciebie też rozgrzewacz :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o potrzebuje takiego obiadku na dziś aby się trochę rozgrzać:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jesienia i zima nie ma to jak dobry, sycacy jednogar :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...