sobota, 29 grudnia 2012

Sałatka z sera owczego, pora i czerwonej fasoli

O tej sałatce pisałam już bardzo dawno temu, pojawiła się tutaj ponad 4 lata temu, gdy zaczynałam blogować. Jednak nie miała wtedy osobnego wpisu. Jest to jedna z moich ulubionych sałatek, bardzo wyrazista w smaku. Zawsze muszę się pilnować by nie podjadać jej wcześniej niż jest zaplanowane.

Składniki:

ser owczy (oscypek, gołka)
1 por (o jak największej białej części)
1 puszka czerwonej fasoli (standardowa, ok. 400 g)
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Na tarce o drobnych oczkach ścieramy owczy ser i białą część pora - ilości sera i pora powinny być mniej więcej jednakowe. Fasolę osączamy z zalewy, dorzucamy do oscypka i pora. Mieszamy. Dodajemy oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.



11 komentarzy:

  1. bardzo ciekawie brzmi, chętnie bym ją wypróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste sałatki są najlepsze :) Czuję, że ten przepis trafi także do mojej kolekcji ulubionych sałatek.

    OdpowiedzUsuń
  3. o, nie znałam takiej.
    ciekawa, interesująca!

    OdpowiedzUsuń
  4. Shinju, wszystkiego naj-, naj-, najlepszego w Nowym 2013 :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z takim serem musi być pyszna! Szczęśliwego 2013!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam oscypka :) moglabym chyba pozerac go tonami, takie male uzaleznienie. Strasznie cierpie ze tutaj go nigdzie nie sprzedaja a tylko jakies "kaski piwne" ktore do oscypka ani sie nie umywaja :)

    P.S
    Przepis na sos super, chociaz u Mnie nie przejdzie w nim bekon/wieprzowina i wino, wiec pewnie i sos straci na wartosci bez takich dodatkow :)

    OdpowiedzUsuń
  7. każda przekąska z serem godna uwagi

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetna sałatka :) Muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...