czwartek, 10 stycznia 2013

Farfalle z wędzonym łososiem w sosie śmietanowym

Wędzony łosoś w sosie śmietanowym to dość popularne i często spotykane danie. W sumie nic dziwnego - w przygotowaniu szybkie, nie potrzebuje dużej ilości ciężko dostępnych składników, no i najważniejsze - takie danie jest smaczne. I dla mnie jeszcze jeden duży plus - to danie zawiera makaron :)

Składniki (2 porcje):

200 g makaronu farfalle (kokardek)
100 g plastrów wędzonego łososia, pokrojonych w niewielkie kawałeczki
6 łyżek śmietany (u mnie 18%)
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno posiekany
2 łyżki drobno posiekanego świeżego koperku
sól, świeżo mielony czarny pieprz

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku.

W tym czasie w garnku rozgrzewamy oliwę i obsmażamy na niej przez chwilę czosnek (nie należy dopuścić do zbrązowienia). Następnie dodajemy śmietanę i cały czas mieszając łączymy ją z czosnkiem i oliwą. Gdy śmietana połączy się z oliwą dodajemy pokrojonego wędzonego łososia. Na małym ogniu gotujemy sos przez 3-4 minuty, a następnie dodajemy posiekany koperek. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku.

Do garnka z sosem dodajemy ugotowany, świeżo odcedzony makaron. Mieszamy z sosem. Podajemy posypane po wierzchu posiekanym koperkiem.

18 komentarzy:

  1. Uwielbiam makaron z łososiem. Ostatnio zamiast śmietany dodałam mleczko kokosowe i o dziwo efekt był bardzo pozytywny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawy pomysł, któregoś razu spróbuje dodać trochę mleczka kokosowego :)

      Usuń
  2. Szybko i pysznie :). Ja do łososia uwielbiam dodać pora i marchewkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie dania - po pierwsze makaron, a po drugie mój ukochany łosoś... Chetnie bym dzisiaj zjadła takie danko :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo chetnie zrobie Ci takie danie :)

      Usuń
  4. Przepyszne danie! :) Uwielbiam takie makarony ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. super:) lubię takie połączenie:) jeszcze bym pecorino posypała:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mi jakoś tutaj ser nie pasował :) Ale wiadomo, że mamy różne smaki, więc może też byłoby smacznie.

      Usuń
  6. Super pysznie wygląda! Bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z nieba mi spadasz! Mam w lodówce kawał wędzonego łososia i nie wiem, co z nim zrobić. Jakoś mi tym razem nie podszedł... ale z makaronem zjem wszystko. A to wygląda na niezły patent :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to mam nadzieję, że będzie Ci coś takiego smakowało :)

      Usuń
  8. prosto i pysznie, bardzo lubię takie obiady

    OdpowiedzUsuń
  9. Smacznie, bez komplikacji. Tak jak lubię! Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja do makaronu z łososiem (z reguły jednak pappardelle, bo ten mi najbardziej smakuje), dodaję kapary. Tak podawaną pastę jadłam jakiś czas temu w restauracji Augusta w Krakowie. Kapary tu świetnie pasują, bo podkreślają smak całej potrawy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawy dodatek :) Dziękuję za sugestię, następnym razem wypróbuję dodatek kaparów :)

      Usuń
  11. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pierwszy raz widzę taki przepis na łososia, ale jestem przekonana, że na pewno smakuje wyśmienicie. Jeśli ktoś lubi ryby jak ja to na pewno jest w stanie jeść je niemal codziennie. Ja sobie chwalę przepisy na łososia z https://mowisalmon.pl/przepisy/ i właśnie tam najczęściej zaglądam.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...