piątek, 15 marca 2013

"Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień"

Gdy na mojej skrzynce e-mailowej pojawiło się zaproszenie na inaugurację ogólnopolskiej kampanii pod nazwą "Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień" nie zastanawiałam się ani przez chwilę tylko natychmiast wysłałam potwierdzenie swojego udziału. A to właściwie z bardzo prostego powodu - ja naprawdę lubię kaszę :) 

Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, a finansuje ją Fundusz Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych


Celem akcji jest zachęcenie Polek i Polaków do częstszego sięgania po kaszę i szerokie wprowadzanie jej do menu dnia codziennego. Kampania ma pokazać Polakom, że kasza jest nie tylko zdrowa i smaczna, ale też przekonać o szerokich możliwościach serwowania kaszy w naszej kuchni.

Na inaugurację kampanii udałam się do warszawskiej restauracji Soul Kitchen. Na miejscu wszyscy przybyli zostali powitani przez jej szefa kuchni - Andrzeja Polana. Gospodarz, będący miłośnikiem kaszy poprowadził całe spotkanie. 


Po krótkim powitaniu głos zabrała p. Agnieszka Falba, dyrektor Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, która przedstawiła wyniki badania zrealizowanego w lutym 2013 roku na zlecenie Federacji przez jedną z polskich agencji badawczych. 

 


 Wg przeprowadzonego badania zaledwie 9% osób jada kaszę regularnie, natomiast aż 66% osób jada kaszę rzadziej niż raz w tygodniu lub w ogóle. Przyznacie, nie jest to zbyt optymistyczny wynik... :( Polacy rzadko sięgają po kaszę, mimo że mają świadomość o tym że jest zdrowa (twierdzi tak 77% przebadanych), a nawet im smakuje (76%).

I tutaj pojawia się pytanie... skoro 76 procentom przebadanych osób kasza smakuje to czemu sięgają po nią tak rzadko?? Nad tym pytaniem warto się poważnie zastanowić. 

Myślę, że istotnym powodem jest sposób podawania tej kaszy. Badanie pokazało, że aż 74% osób kaszę jada głównie z sosem. Oczyma wyobraźni widzę gulasz lub klopsiki z dużą ilością sosu, a do tego kasza. Jestem przekonana, że takie połączenie może się szybko znudzić. W końcu ile czasu można jeść gulasz i klopsiki?! Myślę, że Polacy nie mają pomysłu na tą kaszę i to jest jednym z najważniejszych pomysłów nie jedzenia jej. I tutaj widzę wielką szansę dla tej kampanii - by pokazać jak w prosty sposób stworzyć pyszne dania z kaszą :)

Ulubionym rodzajem kaszy Polaków jest kasza gryczana (73%) oraz jęczmienna (57%)

No dobrze, ale ile można mówić o liczbach. :)

Jak już wcześniej wspomniałam jednym z celów kampanii jest pokazanie walorów zdrowotnych kaszy. Podczas inauguracji tym tematem zajęła się p. Katarzyna Foszner, z zawodu dietetyk, pełniąca tu również rolę eksperta ds. żywienia. Pani Katarzyna opowiedziała nam dlaczego tak naprawdę warto jeść kaszę. 

 


Przede wszystkim - kasza jako produkt zbożowy leży u podstawy piramidy żywieniowej, a jako, że jest najmniej przetworzona - jest najzdrowsza :) Spośród gatunków kasz zdecydowanie najzdrowsze są: gryczana oraz nieco mniej popularna w naszej kuchni - jaglana. Każdy rodzaj ma swoje wartości zdrowotne, które warto poznać. 

W tym celu odsyłam Was na stronę stworzoną na potrzeby kampanii: http://lubiekasze.pl/ Na tej stronie w zakładce "Wszystko o kaszy" znajdziecie opisany każdy rodzaj, ich walory zdrowotne, a także co bardzo istotne przeciwwskazania.

Po prezentacji dotyczącej rodzajów kasz przyszła pora na pytania, a następnie przeszliśmy do najprzyjemniejszej części spotkania czyli degustacji potraw przygotowanych przez restaurację Soul Kitchen. Oczywiście każda z tych potraw zawierała kaszę :)

Wśród podanych dań pojawiły się m.in.: pierogi z kaszą gryczaną, bryndzą i serem bursztyn, tarta z kaszą gryczaną i pieczarkami na cieście francuskim, tortilla kukurydziana z jajkiem i salsą warzywną, "kaszanka" z pęczaku z gęsiną, chleb z kaszą gryczaną, pasztet z kaszy, sałatka z kuskusu czy też sushi z kaszy jaglanej. 

Z tych dań moim zdecydowanym hitem było sushi z kaszy jaglanej, pierogi z kaszą, bryndzą i bursztynem oraz tortilla z jajkiem i warzywami :)


W czasie trwania imprezy zostało przygotowane również pyszne "pęczotto" z boczkiem oraz placuszki z kaszy gryczanej. 


Nie mogło zabraknąć deseru: sernik z ricottą i kaszą manną oraz ciasto góralskie (kasza manna w kremie).


 

Bardzo jestem ciekawa jak potoczą się losy tej kampanii. Z całego serca jej kibicuję i mam nadzieję, że zmieni się choć trochę postrzeganie kaszy w naszym społeczeństwo. Chciałabym by przestała być kojarzona z nudnym posiłkiem. Dodatkowo stawiam sobie własny cel - postaram się by na blogu pojawiło się więcej przepisów z wykorzystaniem kaszy. Zrobiłam mały "rachunek sumienia" i zorientowałam się, że kaszy na blogu jest zdecydowanie za mało. Postaram się to zmienić choć w pewnym stopniu. 


13 komentarzy:

  1. Ja też jestem fanem kasz :) Manną lubię z ciastami lub ot tak ugotowaną z mailnowym syropem a gryczaną to i samą mogę jeść z odrobiną soli :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Te pierogi musialy byc pyszne - az mam ochote takie zrobic! Zdecydowanie za rzadko siegam po kasze. Pora to zmienic :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też uwielbiam kaszę, niestety nie mogłam być na spotkaniu :(

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniała akcja :) powinno byc takich więcej.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja tak jak i Maggie zdecydowanie za rzadko sięgam po kaszę - też muszę to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też uwielbiam kasze! Najlepsze żródło węgli do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię kaszę, ale się na niej nie znam - jest tyle różnych rodzajów... Ale dobrze, że mi o niej przypomniałaś - w najbliższym czasie z pewnością ją do czegoś wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię gryczaną, ale ostatnio często sięgam po jaglaną :-) To zasługa Iw ze Smakoterapia, tylko że ja swoją jaglaną najlepiej lubię z bryndzą i boczkiem!

    OdpowiedzUsuń
  10. kasza, jako skladnik daje wiele możliwości, a jest przede wszystkim zdrowa

    na blogu mam sporo potraw z kaszą i będzie ich przybywac :)

    warsztaty to fajny sposób na poznanie nowych ludzi i znalezienie inspiracji

    OdpowiedzUsuń
  11. Czekam niecierpliwie na propozycje :) znam może trzy-cztrey przepisy z kaszą, ale chętnie poznam więcej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio już publikowałam kotlety z pęczaku i pęczotto :) Z pewnością to nie koniec, mam jeszcze trochę pomysłów na kaszę w zanadrzu :)

      Usuń
  12. gdzie znajde przepis na: ernik z ricottą i kaszą manną oraz ciasto góralskie (kasza manna w kremie).

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...