piątek, 10 maja 2013

Enchiladas z kurczakiem w sosie pomidorowym

Enchiladas czyli tortille (zwykle kukurydziana, w naszych polskich warunkach pszenna) zrolowane z farszem i zapieczone w pikantnym sosie to niezwykle smaczne i sycące danie. Jego nazwa pochodzi od słowa "enchilar" co oznacza "dodać paprykę chilli", więc sami rozumiecie, że to danie nie może być całkiem łagodne. Ale jeśli nie lubicie ostrości to po prostu zmniejszcie ilość dodanych papryczek chipotle chilli. Moje enchiladas to lekko zmieniona wersja pochodząca z książki "Podróże kulinarne. Kuchnia Meksykańska". Wyszło pysznie, bardzo polecam :)

Poza mną enchiladas przygotowały: Dobromiła, Maggie, Siaśka, Chantel, Siankoo, Mirabelka, Martynosia oraz MałgosiaZ.


Składniki (4 porcje)

450 g piersi kurczaka
100 g śmietany 18%
3 papryczki chipotle chilli + 2 łyżki sosu adobo
1 duża czerwona cebula, bardzo drobno posiekana
1 łyżeczki kuminu
3 ząbki czosnku
2 puszki krojonych pomidorów (po 400 g)
8 pszennych tortilli (20 cm średnicy)
3 łyżki oliwy + oliwa do natłuszczenia formy
1,5 szklanki tartego sera (u mnie m.in. cheddar z papryką i chilli)
sól, pieprz
ew. świeża kolendra i 1/2 szklanki śmietany
olej do smażenia

Pierś kurczaka myjemy i oczyszczamy. W garnku zagotowujemy wodę i przekładamy do niej kurczaka. Na małym ogniu i pod przykryciem gotujemy kurczaka przez 10 minut. Następnie wyjmujemy łyżką cedzakową z wody i odstawiamy na bok do ostygnięcia.

Papryczki chipotle miksujemy z sosem adobo na gładką masę. Przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę. Połowę cebuli odkładamy na bok. Do cebuli pozostałej na patelni dodajemy czosnek oraz kumin. Smażymy przez 30 sekund mieszając, a następnie wlewamy krojone pomidory oraz zmiksowane z sosem papryczki chipotle. Na niewielkim ogniu doprowadzamy sos do wrzenia, a następnie gotujemy 2-3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wyłączamy i odstawiamy na bok. 

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni (termoobieg) lub 180 (zwykłe grzanie). Dużą formę do zapiekania lekko natłuszczamy oliwą. Na dno formy wykładamy około 100 ml sosu pomidorowego, rozkładamy go równomiernie.

Mięso kurczaka kroimy drobno. Mieszamy je z śmietaną, 1/2 szklanki sera oraz odłożoną czerwoną cebulą. 

Na dużej patelni rozgrzewamy olej do smażenia. Wkładamy do niego na chwilę każdą tortillę i podgrzewamy ją w oleju z obu stron. (Jeśli chcecie ograniczyć tłuszcz to możecie tortille podgrzać przez 20 sekund w kuchence mikrofalowej lub piekarniku.) Każdą z tortilli wykładamy na patelnię z sosem pomidorowym i maczamy ją z obu stron w sosie. Następnie wykładamy na brzeg każdej  tortilli po 1/8 mięsa farszu mięsnego i rolujemy ją. Każdą zwiniętą tortillę przekładamy do przygotowanej formy złączeniem do dołu. 

Na wierzch tortilli wykładamy pozostały sos pomidorowy. Całość posypujemy równomiernie pozostałym serem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Upieczone enchiladas możemy podać posypane świeżą kolendrą i z dodatkiem śmietany. 


13 komentarzy:

  1. pewnie, że pyszna! jeszcze kilka late temu dostawaliśmy kukurydziane tortille... teraz ciężko je dostać... zważywszy na dietę bezglutenową - szkoda :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozostaje jedynie przygotować samemu tortille :) Dzisiaj widziałam w sklepie tą mąkę kukurydzianą, z której robi się tortille (nie tą żółtą dostępną wszędzie u nas tylko masa harinę) i mam w planach zrobienie własnych kukurydzianych :)

      Usuń
    2. shinju, gdzie widziałaś masa harinę? :)

      Usuń
    3. Obecnie widziałam ją w Kuchniach Świata :)

      Usuń
  2. Kolejna pyszna potrawa do przetestowania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł z tą Enchiladą, dzięki naszemu wspólnemu gotowania miałam okazję spróbować jej pierwszy raz :) Twoja jak wszystkie wygląda bardzo smakowicie i na pewno tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowita propozycja. Narobiłaś mi apetytu na takie danie.

    OdpowiedzUsuń
  5. To się nazywa pyszne jedzenie. Fajnie, że zaproponowałaś tę potrawę do wspólnego pichcenia. Ja postaram się ją zrobić już niedługo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rób, rób - enchiladas to pyszne jedzenie :)

      Usuń
  6. sprawa enchilady idealna...sprawa wspólnego gotowania rewelacyjna..zmusza do kombinacji i zachęca do ugotowania danej potrawy! dzięki za możliwość udziału i za fajną meksykańską akcję..uwielbiam tę kuchnię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się dobrze bawiłaś przy tym gotowaniu :) I zachęcam do gotowania meksykańskich potraw - akcja trwa do końca maja :)

      Usuń
  7. bardzo mi się spodobało to danie, jest pyszne, więc dziękuję za wspólne pichcenie i akcję meksykańską :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...