czwartek, 7 sierpnia 2014

Makaron z cukinią, pomidorami i bekonem

Dawno nie przygotowywałam w ramach wspólnego gotowania z innymi blogerami, ale gdy pojawił się temat potrawy z cukinią lub kabaczkiem to wiedziałam, że muszę znaleźć czas na przygotowanie czegoś smacznego. Pewnie wcale nie zdziwi Was fakt, że zdecydowałam się na makaron. W sezonie letnim bardzo lubię łączyć go z cukinią. Najczęściej przygotowuję klasyczny sos pomidorowy i dodaję do niego grillowaną cukinię, ale lubię też makaron z pikantną, cytrynową cukinią czy też makaron z cukinią i pomidorkami. Dzisiaj do cukinii dodałam żółte pomidorki z mojej balkonowej uprawy, bekon i świeżą mozzarellę. Pysznie - idealne danie na lato. 



Składniki (2 porcje):

1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku, posiekane
1 niewielka cukinia (200-250 g), pokrojona wzdłuż na 3 części, a następnie w cienkie plasterki
6-7 żółtych małych pomidorków (u mnie Ola Polka) lub 2 średnie
3 plasterki bekonu, pokrojone w paseczki
2-3 łyżki oliwy
świeżo mielony czarny pieprz, sól
170 g makaronu
trochę porwanej lub pokrojonej mozzarelli

Pomidory obieramy ze skórki. Małe kroimy na ćwiartki, jeśli używamy większych to w dużą kostkę. Przy małych pomidorkach możecie zrezygnować ze zdejmowania skórki. Pomidorki pozostaną wtedy w większych kawałkach, a nie rozpadną się tak jak u mnie.

Oliwę rozgrzewamy na patelni, szklimy na niej cebulę wraz z czosnkiem. Dodajemy pokrojoną cukinię, smażymy ją przez 3-4 minuty, dorzucamy pokrojony bekon. Smażymy kolejne 3-4 minuty, dokładamy pomidory. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i niewielką ilością soli. Podduszamy z pomidorami przez chwilę.

W czasie przygotowania sosu gotujemy makaron al dente. Odcedzony makaron dodajemy na patelnię z sosem. Dokładnie mieszamy, próbujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy do makaronu świeżą mozzarellę. 


Razem ze mną w gotowaniu wzięli udział: Marta, Gin, Panna Malwinna, Lejdi, Mirabelka oraz Bartoldzik. Zajrzyjcie również do nich i zobaczcie co przygotowali w tym temacie :) 

4 komentarze:

  1. Faktycznie świetny na lato :) Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowite danie, takie lekkie, nie zapychające - na lato idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmniam! niebo w gębie!

    kocham takie makarony!

    a ja zapraszam na nową domenę mojego bloga tortadellafiglia.com :)
    mam nadzieję, że Ci się spodoba!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...