środa, 6 stycznia 2016

Cebulowa zupa - krem

Gdy wracamy do domu po pobycie na mroźnym powietrzu miseczka gorącej, smacznej zupy stanowi szybką i skuteczną metodę na rozgrzanie. Garnek zupy to doskonały sprzymierzeniec w walce z zimową aurą. W mojej kuchni ostatnio pojawiła się kremowa, delikatna i nieco słodka zupa z żółtej cebuli. W przeciwieństwie do większości znanych mi zup cebulowych nie zawiera wina, a kawałki cebuli zostały zmiksowane z dodatkiem ziemniaków. Za to znalazł się tu brązowy cukier, który nadaje zupie naprawdę niesamowity smak. Jeżeli znudziły Ci się tradycyjne zupy i nie boisz się odrobiny słodyczy w wytrawnym daniu to ta zupa jest czymś w sam raz dla Ciebie :)  Zapraszam :)



Składniki (4 porcje):

4 średnie żółte cebule, pokrojone w cienkie półplasterki
2 średnie ziemniaki, pokrojone w kostkę
3 łyżki masła
1 łyżka oliwy
1-1.5 łyżki brązowego cukru
1 litr bulionu drobiowego
sól morska, pieprz

+ pszenna bagietka na grzanki lub groszek ptysiowy lub inne ulubione dodatki do zupy krem
+ ser cheddar lub inny o wyrazistym smaku, do posypania
+ ew. plastry wędzonego boczku lub słoniny, do podania

W garnku z grubszym dnem rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy pokrojoną cebulę i na malutkim ogniu szklimy ją na tłuszczu. Następnie dodajemy szczyptę soli i cukier. Mieszamy. Dusimy cebulę z cukrem przez 10-12 minut. Następnie zalewamy całość bulionem, dodajemy pokrojone ziemniaki. Zagotowujemy, a następnie gotujemy na małym ogniu pod częściowym przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. Po ugotowaniu ziemniaków garnek zdejmujemy z ognia i miksujemy zawartość na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy. 

Zupę podajemy posypaną tartym serem, z dodatkiem pszennych grzanek lub groszku ptysiowego. Dodatkowo możemy przygotować chipsy z wędzonego boczku lub doprawionej słoniny.

Po inne rozgrzewające zupy zapraszam do działu ZUPY. Jest ich już ponad 50 :)

4 komentarze:

  1. Lubię takie zupy :) z chęcią wypróbuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie spróbowałabym takiej wersji cebulowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam zdecydowanie :) Fajna odmiana od tradycyjnej cebulowej z białym winem.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...