poniedziałek, 9 sierpnia 2010

Pomidorowa kasza jęczmienna z warzywami

Z wczorajszego obiadu gotowanego przez moją mamę zostało trochę ugotowanej kaszy jęczmiennej. Postanowiłam ją wykorzystać do stworzenia czegoś smacznego. Posiedziałam, pomyślałam i wymyśliłam. Przygotowałam prostą, szybką i smaczną potrawę.

Składniki (dla 2 osób):

1.5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej
1 biała papryka (taką miałam pod ręką, może być każda)
1 cebula
15 czarnych oliwek
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
0.5 szklanki przegotowanej wody
0.5 łyżeczki pikantnego sosu - u mnie gruzińska Adjika (lub mniej jak ktoś nie lubi ostrości)
0.5 łyżeczki oregano
sól, pieprz
oliwa

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Z papryki wycinamy gniazdo nasienne i również kroimy w kostkę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę i paprykę. Podsmażamy do momentu gdy będą miękkie, po czym dodajemy kaszę i mieszamy. Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą i wlewamy na patelnię. Bardzo dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pikantny sos i wrzucamy pokrojone w cienkie plasterki oliwki. Podduszamy przez 2-3 minuty. Jeśli danie zaczyna przywierać do patelni można dodać odrobinkę przegotowanej wody. Po podduszeniu doprawiamy solą, pieprzem i oregano.

Smacznego

Dodatkowo, tuż przed podaniem posypałam kaszę odrobiną prażonej cebulki. Jednak ten składnik można bez problemu pominąć. Niestety potrawa nie wygląda zbyt fotogenicznie, ale jest bardzo smaczna :)

4 komentarze:

  1. U mnie w domu każde danie z kaszą znika w ciagu 15 minut:)

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie to samo, co u wiosenki27 - kasza to ulubiony składnik potraw w moim domu. gwarancja, że nic nie zostanie ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda świetnie;D nawet nie pomyślałabym, że można z niby zwykłej kaszy zrobić coś tak fajnego;d super;))

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...