piątek, 3 września 2010

Zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą

W kilku miejscach widziałam połączenie zupy pomidorowej i czerwonej soczewicy, ale to dopiero wersja Marghe sprawiła, że zdecydowałam się wypróbować ten duet po raz pierwszy. Warto było spróbować... to połączenie jest rewelacyjne. W tej chwili zupę przyrządzam z małymi zmianami w stosunku do oryginalnego przepisu, ale nadal jest pysznie.

Składniki:

1 cebula
3 ząbki czosnku
1 puszka  (400 g) rozdrobnionych pomidorów
1 ostra papryczka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2.5 szklanki wody
150 g czerwonej soczewicy (lub mniej, jeśli nie chcemy zupy bardzo gęstej)
oliwa z oliwek
sól, kolorowy pieprz, ostra papryka

Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę. Z papryczki usuwamy pestki i również drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek i papryczkę. Podsmażamy, po czym dodajemy pomidory z puszki, wodę i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką i gotujemy przez około 15 minut. Miksujemy na gładko, a następnie wsypujemy soczewicę. Gotujemy do czasu aż soczewica będzie miękka.

Pikantna zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą
Przy okazji chciałam podziękować Małgo. za zaproszenie do zabawy blogowej. Jako, że brałam już w niej udział to tutaj można znaleźć moje lubienie.

6 komentarzy:

  1. kocham zupki z dodatkiem soczewicy;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Alez smakowicie się prezentuje. Kolor ma cudowny!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ta soczewica mnie intryguje... ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smacznie i na pewno tak smakuje . Idealna na deszczowy dzien. Pozdrawiam serdecznie - muffingirl

    OdpowiedzUsuń
  5. RObię podobną zupę, soczewica i pomidory to idealne zestawienie!

    OdpowiedzUsuń
  6. rzeczywiście można pomyśleć - podoba mi się - mimo że pomidorowa

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...