niedziela, 17 kwietnia 2011

Czosnkowo - ziemniaczane puree

Inspiracją do powstania tego puree był przepis pochodzący z książeczki "Kuchnia niskotłuszczowa" wydanej w ramach serii "Z kuchennej półeczki". To mała i tania książeczka, ale naprawdę pełna bardzo ciekawych przepisów. Całkowicie polecam. Podana przeze mnie wersja tylko w ogólnym założeniu połączenia ziemniaków i czosnku wiąże się z tą zawartą w książeczce. Reszta składników jest inna. W każdym razie wychodzą pycha. Puree zostało podane wraz z żeberkami po chińsku.

Składniki:

1 kg ziemniaków

5 ząbków czosnku

1 łyżka masła

2-3 łyżki jogurtu

3 łyżki koperku

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Ugotowane rozgniatamy. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Czosnek mieszamy z masłem, a następnie całość z jogurtem. Jogurt z masłem i czosnkiem, oraz koperek dodajemy do rozgniecionych ziemniaków, całość dokładnie mieszamy.

14 komentarzy:

  1. Magda: żeberka nie nadają się na dietę odchudzająca :(

    OdpowiedzUsuń
  2. o mój Luby byłby zachwycony tym puree;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jako miłosniczka czosnku mówię głośne TAK dla Twojego puree :) Tak jeszcze nie próbowałam, ale aż zrobię nastepnym razem!

    OdpowiedzUsuń
  4. to się nazywa dobre puree :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne to puree. Nie wpadłam dotychczas na pomysł, aby dodać jogurtu do puree ziemniaczanego - ciekawe połączenie, muszę kiedyś wypróbować. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Czosnku do puree nigdy nie dawałam, z chęcią wypróbuję :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeżeli z czosnkiem to owszem! ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciepłych, rodzinnych, pełnych miłości i nadzieji - i oczywiście - smakowitych Swiąt Wielkanocnych :) Pozdrawiam wiosennie i słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. żeberka? yummmy!!
    Wesołych:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Radosnych, spokojnych Świąt dla Ciebie i najbliższych!

    OdpowiedzUsuń
  11. Radosnych Świąt dla Ciebie i Twoich Najblizszych!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie czosnkowo-ziolowe puree! Tylko ze u mnie bez zeberek ;)

    Radosnych i pogodnych Swiat Shinju! I smakowitych :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Za żeberkami nie przepadam ( a może po porostu nie mam okazji się do nich przekonać :) ) ale to puree.. Pycha!

    Świetna, czosnkowa alternatywa dla klasycznego, raczej delikatnego puree z ziemniaków :)
    Dodaję do zakładek! :)

    Pozdrawiam ciepło!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię :)
    Ale jako, że nie jestem fanka koperku to dodaję bazylię

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...