sobota, 29 października 2011

Masala bhat czyli ryż z przyprawami

Przepis ten znalazłam w książce "Kuchnia Kryszny - Indyjskie potrawy wegetariańskie" szukając jakiegoś dodatku do ryby smażonej na ostro przyrządzanej w ramach GP Indii. Tak przyrządzony ryż ma bardzo ciekawy smak - z jednej strony słodycz i aromat pochodzące od cynamonu, kuminu, z drugiej nuta pikantności pochodząca od papryczek i imbiru. Bardzo mi smakował, polecam z całego serca. Zrobiłam w trochę mniejszej porcji, podaję moje proporcje.

Składniki:

200 g ryżu basmati

470 ml wody

0.5 łyżeczki soli

1 łyżka ghee lub oleju roślinnego

0.5 łyżeczki kuminu

1 świeża posiekana papryczka chilli

0.5 łyżeczki cynamonu

0.5 łyżeczki startego imbiru

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

2 strączki kardamonu

1 łyżka posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki (u mnie natka)

1 łyżka masła

Ryż zalewamy w misce wodą i odstawiamy na 15 minut do namoczenia. Następnie przekładamy na sitko i zostawiamy na kolejne 15 minut do odcieknięcia. Wodę z solą doprowadzamy do wrzenia.

W niewielkim garnku rozgrzewamy ghee (olej) a następnie wrzucamy na niego posiekaną papryczkę oraz kumin (w przepisie piszą o ziarenkach, ale ja miałam mielony i taki dodałam). Po kilku sekundach dodajemy cynamon, imbir, gałkę muszkatołową oraz strączki kardamonu. Mieszamy, dodajemy ryż. Po 1-2 minutach wlewamy wrzącą wodę, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Gotujemy 15-18 minut aż woda wsiąknie w ryż bez mieszania i podnoszenia pokrywki. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Wyjmujemy strączki kardamonu, dodajemy masło i posiekaną zieleninę. Mieszamy delikatnie widelcem.



F1 od kuchni


7 komentarzy:

  1. Zapowiada się aromatycznie i pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałam napisać dokładnie to samo co Sylvvia, że zapowiada się aromatycznie i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niezwykle aromatyczny musi być !:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za udział w moim Candy :)) Smacznie jest u Ciebie!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Już sama lista przypraw sprawia, że slinka napływa do ust :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię taki ryż, robię go też z dodatkiem suszonych warzyw, mieszanki właściwie można mnożyć i wymyślać bez końca, to też jest fantastyczne! :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...