niedziela, 18 maja 2014

Tacos z krewetkami i salsą z awokado i kukurydzy

Po ostatni mięsnym tacos z carnitas i salsą roja tym razem zdecydowałam się na coś lżejszego. Grillowane krewetki - pikantne, z aromatem wędzenia za sprawą chilli. Do tego dość lekka salsa z świeżym pomidorem, cebulą, kukurydzą oraz awokado. Tacos z krewetkami i salsą z awokado to lekka i przyjemna przekąska dla wielbicieli krewetek, doskonała do przygotowania w sezonie grillowym. Salsa z awokado i kukurydzy świetnie nada się nie tylko do tacos, ale również do mięs czy innych dań z grilla. 

Tacos z krewetkami, awokado i kukurydzą


Salsa z awokado i kukurydzy:

1 awokado
2 pomidory
1 mała cebula
4-5 łyżek ziaren kukurydzy (ugotowanych z kolby lub konserwowych)
1 łyżka drobno pokrojonej świeżej kolendry
1-2 łyżeczki soku z limonki
1 łyżeczka posiekanej, marynowanej papryczki jalapeno
sól

Pomidory obieramy ze skórki, dzielimy na ćwiartki, pozbywamy się gniazda nasiennego. Miąższ kroimy w kostkę. Cebulę bardzo drobno siekamy.

Jeżeli trwa sezon na kukurydzę w kolbie to kolbę gotujemy, a następnie ostrym nożem odkrawamy od niej ziarna. Poza sezonem możemy wykorzystać mrożone kolby lub kukurydzę konserwową (musimy ją odsączyć, opłukać, a następnie osuszyć).

Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę. Miąższ dojrzałego awokado kroimy wewnątrz skórki w kostkę, a następnie łyżką wyjmujemy cały ze skórki.

Do miski przekładamy pomidory, cebulę, ziarna kukurydzy, awokado. Dodajemy posiekaną papryczkę, kolendrę oraz sok z limonki. Delikatnie mieszamy całość. Doprawiamy do smaku solą.

Tacos z krewetkami (8 sztuk):

8 kukurydzianych tortilli, 15 cm średnicy
1 porcja salsy z awokado, pomidorów i kukurydzy
24 lub 32 średnie krewetki (31/40, zależnie czy chcemy 3 czy 4 krewetki w jednym tacos)
4 łyżeczki soku z limonki
4 łyżeczki oleju
1 łyżeczka ususzonej papryczki chipotle, rozdrobnionej w moździerzu
1/4 łyżeczki soli
szczypta kuminu
8 patyczków do szaszłyków

Sok z limonki, olej, papryczkę chipotle, sól i kumin dokładnie mieszamy razem. Wkładamy do tej mieszanki obrane, oczyszczone krewetki i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie nadziewamy krewetki na patyczki szaszłykowe (po 3 lub 4 sztuki na patyczek). Rozgrzewamy dokładnie patelnię grillową i grillujemy na niej szaszłyki z krewetek: 4-5 minut z jednej strony, 1 minutę z drugiej. Krewetki możemy przyrządzić na tradycyjnym grillu.

Każdą tortillę wykładamy na suchą, mocno rozgrzaną patelnię i podgrzewamy ją przez chwilę z każdej strony. Tortilla musi być ciepła, nieco chrupiąca, ale na tyle miękka by dała się złożyć bez pękania. Na podgrzaną tortillę wykładamy porcję salsy z awokado i kukurydzy, na wierzchu układamy krewetki zdjęte z patyczków szaszłykowych (w całości, lub pokrojone na 2-3 części). Całość składamy

Tacos z krewetkami, awokado i kukurydzą

1 komentarz:

  1. Kusisz tymi meksykańskimi potrawami. To wygląda super, zwłaszcza z tymi grillowanymi krewetkami. Muszę w końcu przygotować.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...