Bulion:
1 opakowanie mrożonej włoszczyzny w paskach (ok. 450g)
300 g surowego wędzonego boczku
2 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
majeranek
Zupa (8 porcji):
1 szklanka suszonej, zielonej soczewicy
1,5 szklanki suszonej, drobnej białej fasolki (typu perełka)
1 puszka (420-430 g) fasolki w sosie pomidorowym
1 puszka (400 g) krojonych pomidorów bez skórki
3 średnie ziemniaki
kilka cienkich plasterków kiełbasy chorizo (było 5 dużych, owalnych - ok.7-8 cm długości)
sól, pieprz (tutaj cytrynowy o składzie: pieprz, skórka cytrynowa)
Dzień przed gotowaniem zupy zalewamy soczewicę i fasolkę wodą i zostawiamy do namoczenia.
Na bazie mrożonej włoszczyzny i boczku, z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego i dwóch szczypt majeranku gotujemy bulion (ok. 2 litrów). Następnie wyjmujemy ziele, listki laurowe i boczek. Do bulionu dodajemy kolejne dwie szczypty majeranku, a następnie blenderem miksujemy przez chwilę, by część włoszczyzny się zmiksowała.
Namoczoną fasolkę i soczewicę odcedzamy i przekładamy do bulionu. Dodajemy fasolkę w sosie pomidorowym. Gotujemy, aż fasolka i soczewica będą miękkie. W trakcie gotowania dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gdy soczewica, fasolka i ziemniaki będą już miękkie dodajemy do zupy pokrojone pomidory i gotujemy jeszcze 5-7 minut.
Przekaż narzeczonemu, że bardzo fajną zupę wymyślił :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Oczywiście przekażę :)
UsuńBardzo, bardzo mi się podoba i w najbliższym czasie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńZupa naprawdę ekstra. Wypróbuję na moim narzeczonym ;)
OdpowiedzUsuńWyszła przepyszna :)
OdpowiedzUsuńAle smakowita :>
OdpowiedzUsuńSmaczna zupa.
OdpowiedzUsuńVery nice and mouthwatering..
OdpowiedzUsuńISO 27001 Training
very informative and impressive article. Thanks for sharing with us
OdpowiedzUsuńcyfuture cloud