wtorek, 29 września 2015

Światowy Dzień Makaronu 2014 - podsumowanie

Spaghetti:

1. Makaron spaghetti z serkiem, owocami i czekoladą - To i owo Stokrotki
2. Spaghetti z pulpetami - Moje domowe kucharzenie
3. Spaghetti carbonara - Skarbnica Smaków

Farfalle/Kokardki:

1. Sałatka makaronowa z gyrosem - To i owo Stokrotki
2. Makaron farfalle z pieczoną dynią, ricottą i rozmarynem - Kuchenne wędrówki Shinju
3. Zapiekanka z makaronem, kurczakiem i oliwkami - Kuchnia domowa Ani
4. Makaron farfalle z pancettą i awokado - Facet na talerzu
5. Kokardki z warzywami - Sprawdzone przepisy Misiaczka
6. Sałatka makaronowa z brokułem i wędzonym łososiem - Monie miesza i gotuje

Domowy makaron:

1. Domowy makaron - Projects with taste

Fusilli/Świderki:

1. Makaronowa sałatka z papryką - Wege kuchnia

Muszelki/Kolanka:

1. Klopsiki z makaronem, porem i pomidorami - Ala piecze i gotuje
2. Zapiekanka nadziana: makaronowo-kapuściana - Kolorowy przepisownik
3. Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą - Mops w kuchni

Lasagne:

1. Lasagne z mięsem i bakłażanem - Kuchenne wędrówki Shinju
2. Lasagne - Make life healthier

Drobny makaron:

1. Sałatka makaronowa z pieczoną cukinią (mini farfalle) - Kuchenne wędrówki Shinju
2. Łazanki z kapustą i pieczarkami - Kuchnia u Krysi
3. Makaron zapiekany - Przepisy Mikołaja

Pappardelle/Tagliatelle:

1. Pappardelle z suszonymi pomidorami w sosie mascarpone - Kuchnia Magulon
2. Tagliatelle z kiełbasą, rozmarynem i borowikami wg Gino D'Acampo - Wyznania kulinarne Dariozki
3. Makaron z wędzonym łososiem i serkiem mascarpone z dodatkiem suszonych pomidorów i cukinii - Zawsze głodna
4. Makaron tagliatelle ze śmietanowym sosem z gorgonzolą, szynką szwarcwaldzką i pomidorem - Eat Fit, Be Fit

Penne/Pennette:

1. Penne z kurczakiem, cukinią i zielonym pesto - Kuchnia Josi
2. Mac & Cheese dyniowy - Lejdi of the house

Inne:

1. Makaron z kurczakiem w kremowym sosie pomidorowym - Mirabelkowy


poniedziałek, 28 września 2015

Zupa ziemniaczano-porowa

Od 23 września, kiedy zaprezentowałam Wam zupę z soczewicy z ryżem i marchewką każdy kolejny dzień daje znać, że jesień wkracza w nasz świat zdecydowanym krokiem. To dobry powód by posilać się smacznymi zupami, dlatego dzisiaj zachęcam Was do przygotowania kolejnego garnuszka zupy. Tym razem wykorzystałam do niej ziemniaki oraz pora, obficie doprawiłam zupę pieprzem, a do podania posypałam podsmażonym boczkiem. Smacznie i treściwie, w sam raz na chłodne dni.

potato and leek soup

środa, 23 września 2015

Zupa z czerwonej soczewicy z ryżem i marchewką

Pierwszy dzień jesieni dopadł mnie całkiem niespodziewanie. Cały czas żyłam pełnią lata, słońcem i zielenią. Spadające liście wciąż tłumaczyłam sobie tegoroczną falą upałów i dopiero wczoraj w pracy patrząc w kalendarz uświadomiłam sobie, że to już. Tak, tak Moi Drodzy - przyszła jesień. Wprawdzie wyglądając przez okno nadal widzę drzewa pełne zielonych liści oraz zieloną trawę, ale lada dzień zaczną pojawiać się tam odcienie żółci, złota, czerwieni i brązu. Wraz z jesienią przyjdą również nieco chłodniejsze dni, a wtedy warto być przygotowanym i ugotować zupę. Bo zupa Moi Drodzy to doskonały posiłek na jesień. 

Dzisiaj zapraszam Was na pyszną zupę z pomidorów, czerwonej soczewicy i marchewki. Podobne zestawienia mieliście okazję widzieć na moim blogu już kilkakrotnie i niech Was to nie dziwi - te składniki pasują do siebie doskonale (z resztą, wkrótce pojawi się kolejna soczewicowo-marchewkowa zupa). Tym razem zupa charakteryzuje się mocno indyjskim aromatem i smakiem. Wspaniale syci i rozgrzewa.


środa, 26 sierpnia 2015

Risotto z cukinią i skórką cytrynową

Wielokrotnie pokazywałam na tym blogu jak bardzo do gustu przypadły mi risotta. Można je przygotować z tak różnorodnymi składnikami, że właściwie w ogóle mi się nie nudzi. Podstawą tego dania musi być dobry bulion. Z bulionu z kostki czy proszku nigdy nie powstanie smaczne risotto, dlatego polecam (i już wielokrotnie polecałam) mrożenie bulionu. 

Risotto, które chciałabym Wam dzisiaj zaprezentować powstało w ramach wspólnego, blogerskiego gotowania. W tych spotkaniach w wirtualnej kuchni staramy się korzystać z produktów sezonowych, dlatego głównym składnikiem dania była cukinia. Już jakiś czas temu polubiłam połączenie cukinii, cytryny oraz ostrej papryczki, dlatego postanowiłam, że wykorzystam te składniki w swoim daniu. Risotto z cukinią i skórką cytrynową stanowi doskonały letni posiłek. Zachęcam Was do spróbowania.

Polecam również inne sierpniowo-wrześniowe risotta: risotto z cukinią i szczypiorem, risotto z szynką i pomidorkami oraz risotto z pieczoną dynią.

Zucchini and lemon zest risotto

czwartek, 20 sierpnia 2015

Lahmacun - turecka pizza

Lahmacun, czyli cienki placek ciasta pokryty mieszanką mielonego mięsa i warzyw to popularne danie kuchni tureckiej, nazywane często turecką pizzą. Najczęściej wykorzystuje się jagnięcinę lub baraninę, lecz spotykane są również wersje z wołowiną. Ja ze względu na ciężką dostępność jak i cenę jagnięciny zdecydowałam się przygotować swoje placki z wołowiną. Nie wiem jak smakowałyby z jagnięciną, ale wersja z wołowiną była pyszna i polecam ją każdemu. Co więcej - doskonale nadaje się do zabrania do pracy. Świetnie się odgrzewa.

Turecka pizza

niedziela, 2 sierpnia 2015

Cukinia faszerowana kaszą, pomidorami i serem

Bardzo dawno nie miałam okazji uczestniczyć we wspólnym blogerskim gotowaniu. Na szczęście tym razem miałam chwilę czasu. Tematem obecnego "trzy po trzy" (czyli gotowania z obowiązkowym połączeniem w potrawie trzech ściśle wybranych składników) były: cukinia, pomidory oraz ser. Te trzy składniki dają wielkie pole do popisu. Ja zdecydowałam się na faszerowane cukinie, które również dają wielkie możliwości. Moje okrągłe cukinie nadziałam farszem składającym się m.in. z pomidorów, sera mozzarella, ale też jęczmiennej kaszy perłowej oraz papryki (nieco powiększyłam grono składników, mam nadzieję, że koleżanki blogerki mi wybaczą). Można je podać jako samodzielny wegetariański posiłek, a także razem z kawałkiem mięsa (u mnie z szaszłykami z mięsa mielonego).


poniedziałek, 27 lipca 2015

Sałatka z kaszą gryczaną i serem feta

Nie ma nic lepszego od smacznej sałatki zabranej jako posiłek do pracy. A sałatka z kaszą jest nie dość, ze sycąca to naprawdę zdrowa. W tym przepisie wykorzystałam kaszę gryczaną niepaloną, która ma dużo delikatniejszy smak od dostępnej powszechnie kaszy palonej. Do sałatek nadaje się doskonale. W połączeniu z kilkoma składnikami tworzy pożywny, smaczny zestaw - idealny do zapakowania w lunchowy pojemnik. 

Sałatka z niepaloną kaszą gryczaną i serem feta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...